Bugari ulažu 25 miliona evra u staklaru

Bez autora
Jul 18 2012

Bugarski konzorcijum “Glaš Industry” najavio je da će u naredne dve godine investirati 25 miliona evra u modernizaciju “Srpske fabrike stakla” u Paraćinu. Po ugovoru o preuzimanju većinskog paketa akcija staklare od Srbijagasa, 22 miliona evra biće uloženo u izgradnju dve velike i jedne male peći za staklo, dok će još tri miliona evra, mimo ugovora, biti uloženo u infrastukturu fabrike. Potpisani su ugovori o isporuci opreme sa nemačkim i italijanskim kompanijama i do kraja ove godine će biti remontovana peć za amabalžno staklo, za tri miliona evra. Reč je o peći B1, a tim nemačkih, italijankih i bugraskih stručnjaka će voditi taj posao Peć bi trebalo da počne da radi do kraja godine. Kapacitet proizvodnje staklare nakon investicije u prvoj fazi bi trebalo da iznosi oko 120.000 tona godišnje, što će podmiriti potrebe Srbije za ambalažnim staklom, dok će u drugoj fazi kapacitet proizvodnje biti 220.000 tona, što bi staklaru činilo regionalnmim liderom u toj vrsti proizvodnje.

Bugari ulažu 25 miliona evra u staklaruBugarski konzorcijum “Glaš Industry” najavio je da će u naredne dve godine investirati 25 miliona evra u modernizaciju “Srpske fabrike stakla” u Paraćinu.

Savetnik za investicije Ivan Điđev kazao je na konferenciji za novinare u Paraćinu da će, po ugovoru o preuzimanju većinskog paketa akcija staklare od Srbijagasa, 22 miliona evra biti uloženo u izgradnju dve velike i jedne male peći za staklo, dok će još tri miliona evra, mimo ugovora, biti uloženo u infrastukturu fabrike.

Djidjev je kazao da su potpisani ugovori o isporuci opreme sa nemačkim i italijanskim kompanijama i da će do kraja ove godine biti remontovana peć za amabalžno staklo, za tri miliona evra. Reč je o peći B1, a tim nemačkih, italijankih i bugraskih stručnjaka će voditi taj posao Peć bi trebalo da počne da radi do kraja godine.

Prema njegovim rečima, kapacitet proizvodnje staklare nakon investicije u prvoj fazi trebalo da iznosi oko 120.000 tona godišnje, što će podmiriti potrebe Srbije za ambalažnim staklom, dok će u drugoj fazi kapacitet proizvodnje biti 220.000 tona, što bi staklaru činilo regionalnmim liderom u toj vrsti proizvodnje.

Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, čija je firma pre tri godine postala većinski vlasnik staklare, podsetio je da je sa strateškim partnerom iz Bugarske potpisan transakcioni ugovor vredan 35 miliona evra od čega 20 miliona evra je bugarski investotor platio za akcije, a preostalih 15 miliona se odnosi na dugove staklare “Srbijagasu” i EPS-u za energenete.

On je kazao da je ukupna vrednost ove investicije procenjena na oko 103 miliona evra kada se uzme u obzir transakcioni ugovor, preuzimanje dugova staklare i novac koji će biti obezbeđen za otpremnine radnicima. Bajatović je podsetio da transakcioni ugovor sa novim strateškim partnerom predviđa da planirane investicije moraju biti realizovane ili će fabrika morati da se vrati državi.

On je najavio i da će po sličnom principu uskoro biti pronađen partner za azotaru iz Pančeva, a predviđena su ulaganja od 80 miliona evra u tu fabriku.

Bajatović je istakao da je za radnike predviđen socijalni program od 300 evra po godini radnog staža koji će biti na dobrovoljnoj osnovi. On je rekao da niko neće ostati bez posla niti biti oteran i dodao da bi bilo poželjeno da krajem prve faze investicije broj zaposlenih bude prepolovnjen. Trenutno u ovoj fabrici radi 1.647 radnika.

“Srbijagas” je pre tri godine postao većinski vlasnik staklare u Paraćinu pretvaranjem duga za gas u vlasnički udeo preduzeća. Staklara je pre toga bila u vlasništu bugarskog “Rubina” koji je 2006. godino kupio fabriku, ali je ta privatizacija bila neuspešna.

Ove godine 12. jula međunarodni konzorcijum koji predvodi kompanija “Glaš Industry” iz Sofije je zvanično preuzeo kontrolni paket akcija “Srpske fabrike stakla” iz Paraćina, vredan 20 miliona evra, i time postao njen novi većinski vlasnik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik